Tulevaisuus autotallissa ja kasvutavoitteena kasvimaa?

Blogipostaus tavoitteet yritys

Tulevaisuus autotallissa ja kasvutavoitteena kasvimaa?

Unelmia

Yrittäjän elämää helpottavat selkeät tavoitteet. Oman tien löytäminen vaatii päämäärätietoisuutta, kriittisyyttä, mutta myös tervettä itsepäisyyttä.

Olimme mukana Kasvu Open –tapahtumassa keväällä 2015 ja kävimme yritysgurujen kanssa läpi MOoCBin kasvusuunnitelmaa. Meillähän koko yrityksen liikeidea on muuttunut perustamisajoista:  aluksi ajatuksena oli tehdä sisustustuotteita kuluttajille kierrätysmateriaaleista, kun nyt tehdään pääasiassa alihankintaa yrityksille. Laserkoneen ostaminen oli käänteentekevä ratkaisu, ja löysimme puolivahingossa markkinat, joilla osaavalle palvelulle oli kysyntää. Ei kone tietenkään itsessään sitä rahaa tuo, vaan työmäärään vaikuttaa ennen kaikkea oma osaaminen ja asiakaspalvelu. Monet laseralan yrittäjät toimivat teollisella puolella, mutta meille luovuus on tärkeä asia ja suunnittelupalveluiden tarjoaminen on selkeä kilpailuetu.

Tavoitteenamme ei ole miljoonien liikevaihto. Ei kansainvälistyminen. Ei työllistää niin ja niin monta työntekijää tai tehdä tuhottomasti voittoa. Meidän tavoitteena on tehdä hommat kunnolla ja ansaita elanto omalla osaamisella. Sellainen elintaso, että voi maksaa asuntolainaa omakotitalosta syrjäseudulla. Pyörittää firmaa jossain hevonkuusessa autotallissa ja käydä välillä ruokkimassa kanoja.

Puhutaan unelmista. Meidän The Dream on siis ostaa omakotitalo jostain vähän syrjemmästä ja siirtää yritys vieressä olevaan ulkorakennukseen. Sen vuoksi viemme yritystoimintaa jatkuvasti siihen suuntaan, että meidän sijainnilla ei ole niin väliä. Tilaukset tulevat netin kautta ja tuotteet kulkevat autolla postiin ja sieltä asiakkaille ympäri suomen. Meidän unelma on kävellä omasta keittiöstä kahvikuppi kädessä työpajaan, ilman että tarvitsee miettiä sitä, kuinka kylmä kahvi kaunistaa.

Kasvu Open

Moni Kasvu Openin sparraaja sanoi, että meillä on potentiaalia vaikka mihin; maksimaalista voittoa, paljon massaa ja halpa kappalehinta. Mutta maksimaalinen voitto tarkoittaa usein myös maksimaalista riskiä. Meidän firmassa se riski tarkoittaa jotain muuta, kuin osakkeen arvon laskua. Siinä riskissä on kiinni meidän koko elämä ja tulevaisuus, eikä sellaisilla asioilla lähdetä leikkimään kun on löytänyt sen, mitä työkseen halajaa tehdä. Meidän juttu on tehdä jotain erikoista, hyvien tyyppien kanssa.

Oman polkunsa kulkeminen aiheuttaa väistämättäkin sen, ettei jokaiselle tielle voi poiketa. Vuosien varrella ollaan jouduttu monta kertaa toteamaan, ettei joitain asiakastöitä vain ole järkevä tehdä, kun joku muu pystyy tekemään sen paremmin ja todennäköisesti vielä halvemmalla. Eikä se meitä haittaa! Juuri sen vuoksi olemme luoneet laajat yhteistyöverkostot, jotta osataan ohjata asiakas sellaiseen paikkaan, jossa hän saa parasta palvelua. Se, että muu saa sellaiset työt, jotka eivät ole meille kannattavia, ei ole meiltä pois.

Kasvu Openissa ollessa puhuimme sparraajien kanssa paljon tulevaisuudesta ja oikeaan asiaan keskittymisestä. Kisan jälkeen päätimme, että MOoCB keskittyy nimenomaan tilaustuotteisiin. Päätöksen jälkeen kohdensimme markkinointia pääasiassa luovan alan yrityksiin ja se on tuottanut tulosta – olemme saaneet useita alihankinta-asiakkaita ja yritystoiminnan suunta on mennyt selkeästi siihen, mitä haluammekin tehdä. Erikoista, jännää ja uutta. Omakotitalon ostopaperien kirjoittaminen ei ole vielä aivan realistista, mutta ehkä parin vuoden päästä tavoite on saavutettu.

Se oma juttu

Omien periaatteiden ja toimintatapojen kritisointi on siis aika ajoin paikallaan. Luota kuitenkin itseesi ja omaan intuitioon, sillä jos luot tavoitteita muille kuin itsellesi, et todennäköisesti löydä motivaatiota niiden saavuttamiseen. Oli tavoitteesi etelänmatka, omakotitalo tai suurempi vuosiliikevaihto, tee selväksi itsellesi millä tavoin aiot tavoitteeseesi päästä ja tsekkaa tasaisin väliajoin, kuinka olet edistynyt. Oman polun löytäminen voi olla haasteellista, mutta ota suunta kohti päämäärää ja löydä vasta reitti matkan varrelta!

Tags: